Gayrimenkul Satışlarının Noterlerde Yapılabilmesine İlişkin Uygulama Başlamıştır

1512 sayılı Noterlik Kanunu’nda yapılan değişiklik ile, daha önceden yalnızca tapu müdürlükleri nezdinde düzenlenebilen taşınmaz satış sözleşmelerinin, 2023 yılı itibarı ile artık noter huzurunda da yapılabileceği düzenlemesi getirilmişti. Noterler Birliği tarafından yapılan kamuoyu duyurusu ile 03 Temmuz 2023 tarihi itibarı ile noterlerde taşınmaz satışı uygulaması başlayacağı duyurulmuş olup, söz konusu uygulama Eylül ayı itibarı ile aktif bir şekilde devreye sokulmuştur.

A. Bu Düzenleme Ne Getiriyor?

Noterler Birliği tarafından duyurulduğu üzere başta Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlar ile entegrasyonlar sağlanmış ve Kanunun öngördüğü şekilde sistem aktif hale getirilmiştir.

Bu kapsamda taşınmazını satmak isteyen ilgililerin Türkiye Noterler Birliğinin E-Başvuru/Randevu sistemi üzerinden başvuru yapmaları üzerine noter, tapu kayıtlarını inceleyecek ve taşınmaz üzerindeki şerhleri, hak sahipliğini, kısıtlamaları kontrol ederek satışa engel bir durum olup olmadığını belirleyecektir.

Taşınmazın işleme uygun olması halinde, tıpkı tapu müdürlükleri nezdinde gerçekleştirilen satış işlemlerinde olduğu gibi, işlemin taraflarının cep telefonlarına mesaj (SMS) gönderilerek tapu harçlarının ödenmesi için yönlendirme yapılacaktır.

Tapu harçlarının ilgililer tarafından ödendikten sonra, taraflar noterliğe davet edilerek düzenlenen taşınmaz satış sözleşmesini imzalayacaklardır. Satış sözleşmesinin imzalanmasıyla birlikte noter, düzenlediği tapu belgesi ve diğer belgeleri taraflara teslim edecek ve işlem tamamlanacaktır.

Bununla birlikte, ilgili tapu müdürlüğü nezdinde gerçekleştirilen bir satıştan farklı olarak, noter huzurunda gerçekleştirilen taşınmaz satışı kapsamında noter tarafından 2023 yılı için taşınmazın satış değerinin %0,1 (BindeBirine) bağlı olarak 500,00-TL (BeşYüzTürk Lirası) az ve 4.000,00-TL (DörtBinTürkLirası) fazla olmamak üzere noterlik ücreti alınacaktır.

B. Bu Düzenleme Neyi Amaçlıyor?

Taşınmaz satış sözleşmelerinin ülkedeki her noterlikte yapılabilmesi ve nöbetçi noter uygulaması kapsamında hafta sonu da yapılabilecek olması özellikle büyükşehirlerdeki Tapu Sicil Müdürlüklerinin iş yoğunluğunu azaltacak ve vatandaşların kamu hizmetlerinden daha etkin bir şekilde faydalanmalarını sağlayacak yeni bir seçenek sunacaktır.

02/10/2023

DİĞER HABERLER

Kira Uyuşmazlıklarında “Dava Ş...

  Kira İlişkisi Nedir? Kira ilişkisi Türk Borçlar Kanunu’nda düzenlenm...

Haberin Devamı
Konutlar için Azami Kira Artış...

11 Haziran 2022 tarihli ve 31863 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürl&uu...

Haberin Devamı
İhbar Süresinde İş Arama İzni...

Belirsiz süreli iş sözleşmeleri haklı neden olmadığı sürece taraflarca ihbar öne...

Haberin Devamı